21 Mayıs 2008 Çarşamba

celiski

Bu Afrika topraklari, insanoglunun kesfine, atalarina, milyonlarca yil onceki gecmisine giden,insanoglunu ayni ozde birlestiren,ayak basildiginda sanki "evine,dogaya hosgeldin" diyerek kucaklayan bu Afrika topraklari...

Yine bu Afrika topraklari, hepimizin aslinda nasil ayni ozden geldigini unuturcasina, insanoglunun parcalandigi, irksal ayrimlarin belirginlestigi ve bu yuzden cok acilar cekmis ve cekmeye devam eden bu Afrika topraklari...

Bu buyuk bir celiski degil mi sizce de...??

15 Mayıs 2008 Perşembe

14 Mayıs 2008 Çarşamba

house on fire

house on fire

manzini sehrine yakin kirsal bir alanda yer alan bu bar, uluslararasi sanatcilara ev sahipligi yapan ve buyuk konserler duzenleyen bir keyifli bir mekan...

ayni zamanda swazilandli kadinlar yaptiklari el islerini ve sazliklardan yaptiklari hali ve sepetleri burada satarak gelir elde ediyorlar..

swazi sokaklari

SWAZI KOYU

BAZBUS guzergahi




bir ulkeden baska bir ic ulkeye...


uzun bir sure yazmaya vakit bulamadim, anlatacak cok sey var:)

Guney Afrika Cunhuriyetinin icinde iki ayri ulke yer almakta.Yuz olcumleri oldukca kucuk olan bu ulkelerden biri Swaziland, digeri ise Lesotho.

gecen mart ayinin sonlarina dogru 4 gunluk tatilimde Swaziland`i ziyaret ettim.
Guney afrika icinde gezginlere hizmet veren ve normal otobus firmalaraina nazaran daha pahali ve daha eglenceli BAZBUS ile gittim..

bulundugunuz sehirdeki bazbus duragi olan backpackers ya da hostellere gidip biletinizi temin edebiliyor ve otobuse binebiliyorsunuz.Otobuste malum sizin gibi genellikle baska ulkelerden gelmis olan gezginler oluyor,yol boyunca muhabbet edip yeni insanlarla tanisiyorsunuz..

otobus soforunun verdigi listeye gitmek istediginiz sehirdeki backpackersin adini yaziyorsunuz ve sizi kalacaginiz yere teslim ediyor, herhangi bir endise yasamadan ve taksiye ihtiyac duymadan gideceginiz yere ulasabiliyorsunuz..zaten afrika yollari otostop icin pek guvenli olmadigindan ve yolda taksi bulmak zor oldugundan-telefonla arayip, cagirmaniz gerekli ve yaklasik bir 30 dakika suruyor gelmesi- bazbus oldukca guvenli..

Swaziland`in manzini sehrine yakin bir yerde olan Swaziland backpackers`da kaldim 3 gece ve kaldigim yerin organize ettigi aktivitelere katildim..

ilk gun Usuthu nehrinde rafting yapmaya gittik..Inanilmaz bir yagmur yagiyordu ve nehir tamamen toprak rengine donmustu.Aracin gidebildigi son noktadan sonra, terliklerimizi ve esyalarimizi arac icinde birakip, bir muddet ciplak ayaklarla yagmur altinda patika yollardan yuruyup, nehire ulastik..

o sirada mayomuzu ve ustune sort ve tisortlerimizi giymistik..Rafting icin verilen kisa egitimi yagmur altinda donarak dinledik..iki kisilik ekipler seklinde botlarimiza bindik ve 16km lik turumuza basladik...

yagmur yagdigindan nehir suyu tasiyordu, ve rapid diye adlandirilan yuksek kottan dusuk kota dogru kopuklu akislar oldukca hizliydi..

fakat nehir suyu bizi oldukca mutlu etti, cunku havanin aksine cok ilikti, belki de nehire karisan toprak suyu isitmisti..

rapidlerde devrilen botlar oldu sik sik..ama sansliydik ya da iyi bir ekiptik bilemiyorum botumuz devrilmedi hic..ama fransiz partnerim marianne bir kac kez bottann dustu...o sirada ekiplerin yonlendirilmesini ve guvenligini saglayan iki kisi hemen dustugunuz anda yaniniza gelip sizi sudan cikartiyor...

daha once koprulu kanyonda yaptigim raftingten daha keyifli, heyecanli ve riskliydi..
malesef isvecli bir arkadasimiz dustugu an kayalara carpip bacagini kirdi..

ve asil urkunc olan sey -ben de rafting bittikten sonra ogrendim- nehirde timsahlarin yasadigini ogrenmek oldu...Ve timsahlarin nehrin akintili bolgelerine gelmedigi bilgisini de hemen sonra ogrenmemize ragmen, bir sure donup kaldik oylece...

afrikanin timsahli nehrinde, yagmur altinda donarak yaptigim rafting belki de su ana kadar hayatimda yaptigim en cilgin
seydi..tekrar yaparmiyim,bilemiyorum....!

ikinci gun, swaziland kultur turuna ciktik..Oldukca kucuk bir ulke oldugundan sehirler arasi kolayca ulasim saglayabiliyorsunuz..Yerel pazarlarini dolasip, kulturel geziler icin korunmus swazi koyunu ziyaret ettik, yerel mimarinin korundugu, dans gosterilerinin yapildigi bu koylerde hala yasayan insanlar bulunmakta..

ucuncu gun yine swaziland icini turlayarak bazbus otobusu ile tekrar Johannesburg`a dondum...