8 Mayıs 2010 Cumartesi

Dunya kupasina son 33 gun...

Evet sayili gunler kaldi artik ve futbola ilgisi olan ya da olmayan herkes bir sekilde bu etkinligi sabirsizlikla bekliyor...Futbola ilgilisi olmayan biri olarak ve hatta endustriyel futbola karsi birisi olarak, dunya kupasi heyecanina ben de kapildim acikcasi ama benimkisi biraz daha isin sosyal boyutu ile ilgili diyebilirim..

Universite doneminin ilk yillarinda, o zaman Avrupali takimlarin Istanbul`daki maclarini desteklemek icin gelen Avrupali taraftarlarin, Istanbul`u nasil farkli yasadiklarindan bahsetmek istiyorum biraz.

Bircogunuz bizim The Marmara ve AKM onundeki dikdortgen seklindeki meydani biliyorsunuzdur. O zaman daha metro girisleri yapilip, meydan betonlastirilmadan once parca parca cimli alanlar yer almaktaydi o meydanda.

Herneyse iste o zaman farkettim ki, bizim hergun yanindan gecip gittigimiz ve bir gun bile oturmadigimiz cimlere, o birkac gunluk mac sureci boyunca gelen turistler uzanip guneslenerek vakit gecirmislerdi. Sehrin en yogun gecis noktalarindan biri olan bu bolgede biz yereller olarak, boyle bir cim kullanma kulturu yaratmamistik ya da yaratamamistik. Fakat yeni ve yabanci bir kullanici grubunun gelerek, sehri farkli bir sekilde deneyimlemeye baslamasi, yeni bir mimarlik ogrencisi olarak o zaman bana oldukca ilginc gelmisti.

Ve simdi dunya kupasi icin beklenen yaklasik 400 bin kisinin, bir ay boyunca bu ulkenin sosyal aliskanliklarina nasil bir etkisi ya da katkisi olacak, ben asil o kismi ile ilgileniyorum diyebilirim.
Buraya ilk geldigim zamanlarda, burada nasil bir sehir hayati oldugundan ve yemyesil guzelim Johannesburg sokaklarinda nasil yuruyemedigimizden bahsetmeye calismistim.

Ama simdi umuyorum ki gelen bu cok buyuk miktardaki yabanci kullanici bu sehre yeni kullanimlar sunacak, en onemlisi yollarda yurumeye baslayacak....Ve bu adimlar uzerlerine korku ve aliskanlik sinmis yerel insanlari cesaretlendirip harekete gecirecektir umarim...

Size bu sureci elimden geldigince aktarmaya calisacagim.

Simdi ise size hazirlik surecinde buralarda neler oldugundan bahsetmek istiyorum.
Efendim oncelikle olayin en onemli mekanlari olan stadyumlarimiz hazir bir hale geldi..
Asagida sadece 3 buyuk sehirde yer alan stadyumlar yer aliyor, bunlarin disinda ulkenin degisik bolgelerinde baska stadyumlar da tamamlanmis durumda.Buyrun bakalim begenecek misiniz....


Green Point Stadyumu/ Cape Town

photo: www.mediaclubsouthafrica.com

photo: REUTERS

photo: http://kickmugabeout.blogspot.com

photo: Ozan Emre Yerlikaya



Soccer City/ Johannesburg


photo:http://washingtonpost.com

photo:AFB

photo:Florian Kopp

photo:http://teenchennai.com

Moses Mabhida Stadyumu / Durban


photo: http://brandsouthafricablog.com

photo: http://footie.co.za